6 лесни приложения на Валдорфската педагогика у дома

 

Валдорфската педагогика е алтернативна образователна система, фокусирана върху холистичното развитие на детето.Разпространена е в над 80 държави. В момента в света съществуват над 3500 Вaлдорфски детски градини и над 1100 Валдорфски училища. Те интегрират в своята учебна програма артистично, практическо и интелектуално съдържание. Тяхна главна цел е да развият социалните умения и духовните ценности на децата.

1 | Детството не трябва да бъде съревнование

Коя е книгата, в която учителят може да прочете за това, което преподава? Самите деца са тази книга. Не трябва да се учим да преподаваме от никоя друга книга, освен от тази, която е отворена пред нас и се състои от самите деца.
Децата не се развиват по един и същ начин, нито в един и същи ритъм. Валдорфската педагогика ни учи да бъдем внимателни към нуждите на всяко отделно дете, да спрем да очакваме нашите деца да бъдат това, което не са и да не ги сравняваме с другите.

2 | Станете разказвач

На Айнщайн се приписват думите:
Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки.
Валдорфската педагогика споделя това мнение.Приказките са много ценни и за разказващия, и за слушащия. Разказването на приказки е централна черта на Валдорфското образование. Чрез тях децата се свързват, научават нови думи и отиват на места, на които никога не са били. Разказването на приказки и истории има дори по-голямо значение от четенето, защото разказвайки развиваме в по-голяма степен въображението.

3 | Бъдете сред природата всеки ден

Приучавайте децата да отделят време да наблюдават различните неща и хората около себе си.
Възможностите за свързване с природата изобилстват: децата могат да разглеждат и помирисват цветя, да събират камъчета, да правят снимки на насекоми, да подреждат листа, да рисуват предмети от натура, да играят с пръчки, да строят къщи, да копаят, да играят с пясък, да наблюдават животните, да слушат птиците и какво ли още не.

4 | Научете децата си да играят

Колкото по-елементарни са играчките, толкова повече предизвикват към творчество, защото децата могат да използват въображението си, за да създават от тях нови обекти.
Валдорфската педагогика насърчава използването на прости и екологични играчки, до които всеки има достъп: шишарки, черупки, жълъди, прежди, парчета плат и кърпички, пръчки и клони, дървени блокчета, камъни, картон и т.н.

5 | Създавайте рутинни процедури

Установяването на рутинни процедури носи много ползи. Ритуалите и навиците дават на децата чувство за сигурност и им осигуряват корени. Създаването на рутинни практики може да направи родителството по-лесно и същевременно по-пълноценно преживяване.

6 | Направете място за изкуство

По-малкото и опростени играчки помагат на децата да развият своята вродена склонност към творчество. Организираните пространства (играчки, подредени в кошници, кутии или на рафтове, а не на купчини) играят важна роля в развитието на децата. Това е едно от многото общи неща, които Валдорфската педагогика споделя с методите на Монтесори.
Най-голямото ни старание трябва да бъде насочено към това да развиваме свободни човешки същества, които сами могат да придадат цел и посока на живота си. Необходимостта от въображение, усещане за истина и чувство за отговорност – тези три неща са самата същност на образованието.