Uncategorized

Четирите темперамента и храненето при децата

Различават се четири главни темперамента: холеричен, сангвиничен, флегматичен и меланхоличен. Всички тези темпераменти присъстват в човека, но обикновено доминира един. Може да се случи в едни отношения човек да е холерик, а в други флегматик; това зависи от вътрешния импулс.

  •  Холериците са пълни с вътрешна енергия и лесно избухливи. Затова не бива в храната им да се прибавят пикантни подправки. Да не ядат много ябълки и шоколад /какао/, защото тези храни са бърз източник на огромна енергия, която може да избухне навън като силен гняв и агресия.
  • Сангвиниците са любители на сладкото. За тях е важно да ограничат и намалят консумирането на сладкиши. Добре е да се хранят със зеленчуците – ряпа, моркови, картофи . По възможност да се хранят с по-малко месо. По принцип това дете се храни бързо и повърхностно, затова е добре да се обърне внимание на правилното и бавно хранене, добро сдъвкване на храната.
  • Флегматиците по даденост обичат да си похапват сладко и обилно, трябва да избягват яйца, мляко и макаронени изделия. Ако е преяло едно такова дете нищо не може да научи.
  • Меланхолиците могат да получават разнообразна храна, но без кореноплодни и зеле. За тях е полезно да увеличат сладките неща в хранителния си режим, да се хранят със слънчева храна /плодове/.

Неправилният начин на хранене през първите детски години допринася много за понижаването на способностите на децата. Вечното прехранване, тъпченето им с храна от яйца и брашно е нещо, което ги прави през първите училищни години невесели и неспособни да учат. Като осъзнати родители е хубаво да се стараем за храненето на децата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *