Алтернативни методи на образование

Примерът на финландската образователна система

Наскоро се завърнах от семейно пътуване до Финландия и в много отношения тази северна държава ме заплени и вдъхнови. С кристалния си въздух, с простора, природата, чистотата, детските площадки, уредеността, но най-вече със своите библиотеки и образователна система.

За седмицата, в която бяхме там цялото семейство с двете ни деца на 1 и 3 години, успях да посетя три от най-големите библиотеки в Хелзинки, едно училище, както и  да взема интервю с посланика на България във Финландия, което скоро също ще споделя с вас.

По-голямата част от времето разбира се беше посветена на разходки с децата по забележителности, паркове, зоопарк , детски площадки. Следвахме тяхното темпо.

Едно от нещата, което отбелязвам като много положително там е, че татковците са много активни при отглеждането на децата. Дори забелязах на една голяма детска площадка в Хелзинки само татковци с децата им. За щастие все повече наблюдавам  и в България  татковците да помагат активно на нас майките. За Финландия равенството си е определящо във всяко отношение, включително и в грижата за децата.

Бих обобщила ,че във Финландия думите на Саймън Синек важат с пълна сила и за учители, и за ученици: „Да работиш усилено за нещо, което не те интересува, се нарича стрес. Да работиш усилено за нещо, което обичаш, се нарича страст.

Споделям с вас в линка по-долу една малка книжка, която сътворих с много желание и настроение за Финландската образователна система. Ще се радвам да ви е полезна.

Ето линка : http://tinalicheva.com/wp-content/uploads/2019/05/%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-2.pdf?fbclid=IwAR2CYMIKZMI3B6BboOXURgvGUQqGDUqOReCPZ0AHgkD-_ZbH74nD06vtfysа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *